Komise spustí vzájemné uznávání ochrany dat s Japonskem

Euroskop, čtk, 5. 9. 2018

EU a Japonsko vzájemně uznají, že druhá strana chrání osobní data odpovídajícím a dostatečným způsobem. Na Evropské straně dnes příslušný proces zahájí Evropská komise, také Japonsko začne s odpovídajícími právní kroky.

Poté, co obě strany věc definitivně potvrdí, vznikne největší zóna na světě pro bezpečný pohyb dat založený na vysoké úrovni ochrany osobních údajů.

Evropským společnostem, které budou mít jistotu, že v Japonsku se s daty nakládá analogicky s pravidly v EU, umožní snazší a hladší datovou komunikaci s klíčovým hospodářským partnerem evropského bloku.

Evropskou komisi dnes komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová seznámí s tím, jaké dodatečné pojistky chce japonská strana uplatnit kvůli ochraně osobních dat původem z unie.

 

Ochrana a nakládání s daty

 

Japonská strana se zavazuje, že způsob ochrany a nakládání s daty, včetně omezení přístupu k nim ze strany úřadů a policie, odpovídá evropským standardům.

Rozhovory mezi EU a Japonskem o této problematice skončily letos v červenci. Datová dohoda také doplňuje stejný měsíc v Tokiu podepsanou vzájemnou dohodu o volném obchodu.

Smlouva, která odstraní téměř všechna cla ve vzájemném obchodu, pokrývá zhruba třetinu globálního hrubého domácího produktu a 600 milionů lidí.

 Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality