EU a její diplomaté pomáhají s návratem občanů ze zasažených zemí

Po globálním rozšíření nákazy nového koronaviru COVID-19 většina států světa zavedla zásadní omezení pro vycestování ze svých území, aby tak zamezila dalšímu šíření zákeřného viru. V důsledku toho se tisícům evropských občanů mnohdy ze dne na den výrazně zkomplikoval návrat domů z ciziny, popřípadě se doslova ocitli v cizí zemi v pasti.

Evropská unie, zejména její diplomatická služba Evropská služba pro vnější činnost (ESVČ) poslední týdny intenzivně spolupracuje s ambasádami členských států EU a pomocí svých diplomatických kanálů se snaží zprostředkovat hromadné návraty evropských turistů zpět do svých domovů.

Pomoc s repatriací potřebují stovky Čechů

Kvůli zavedeným omezením v oblasti cestování se momentálně mimo území EU nachází stovky českých občanů. Ministerstvo zahraničních věcí registruje značný počet žádostí o repatriaci například z Hondurasu, Dominikánské republiky, Panamy či Peru. Kvůli zákazu letů ze Spojených států do Evropy požádalo o pomoc s návratem přibližně 100 Čechů, další dvě stovky občanů se nachází v Izraeli.

Právě o osudu těchto lidí spolu jednají evropští diplomaté a evropské instituce. Vzájemně se informují o lokalitách a počtech svých občanů v nesnázích, domlouvají se na organizaci dopravy zpět do Evropy, společně jednají s úřady třetích zemí. Koordinace společných návratů probíhá prostřednictvím standardních kontaktů mezi ambasádami i za pomoci již zavedených evropských mechanismů pro řešení krizí.

Evropská letadla přivezla již téměř 1 200 evropských občanů

Od vypuknutí pandemie bylo díky společnému úsilí EU a členských států repatriováno z nejvíce zasažených oblastí dohromady 1 162 občanů EU. Zpátky do Evropy se vrátili v letadlech, které vyslaly Francie, Itálie, Spojené království a Rakousko. Tato letadla dosud zachránila evropské občany pobývající v samém v epicentru nákazy, v čínském Wuhanu, či na výletních lodích Grand Princess (kotvící v americkém Oaklandu) a Costa Fortuna (kotvící v Singapuru). Naposledy tuto středu rakouské letadlo přivezlo 315 Evropanů z Maroka.

Tyto evropské společné lety jsou spolufinancovány prostřednictvím unijního mechanismu civilní ochrany (EU Civil Protection Mechanism), jenž byl v souvislosti s pandemií COVID-19 aktivován. Tento mechanismus umožňuje užší spolupráci členských států EU a jejich lepší koordinaci a reakci na katastrofy uvnitř i mimo EU. V minulosti byl tento mechanismus aktivován především v případech rozsáhlých požárů, povodní či v souvislosti s uprchlickou krizí.

O společném postupu při repatriaci evropských občanů ze třetích zemí diskutovali také evropští prezidenti a předsedové vlád během úterního jednání Evropské rady, které proběhlo formou videokonference. Shodli se, že spolupráce ambasád členských států a delegací EU ve světě je velmi přínosná a přislíbili, že v případě potřeby pro tento účel vyhradí další finanční prostředky.
 

Ilustrační foto
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

 

Evropská konzulární ochrana pro občany ČR po celém světě

Čeští občané, kteří se právě nacházejí v zemi, kde ČR nemá svou ambasádu či konzulát, se díky našemu členství v EU mohou v problematické situaci obrátit na diplomatické a konzulární zastoupení jakékoliv země EU.

Prostřednictvím tzv. konzulární ochrany občanů EU (upravena v článku 23 Smlouvy o fungování EU) poskytují ambasády a konzuláty členských států EU všem evropským občanům pomoc v případě, že se dostanou do nouze v důsledku mimořádné události, např. při autonehodě, hospitalizaci, v souvislosti s náhlým úmrtím, při odcizení nebo ztrátě cestovních dokladů nebo finančních prostředků atd.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality