Neformální videokonference ministrů zahraničí

Ministři zahraničí budou dnes diskutovat o dopadech pandemie COVID-19 na země severní Afriky a Blízkého východu.

Hlavním tématem dnešního videokonferenčního jednání, které má nahradit původně plánované setkání Rady pro zahraniční záležitosti, budou důsledky pandemie COVID-19 pro region severní Afriky, Blízkého východu a Perského zálivu. Pro ministry půjde o dobrou příležitost jednak diskutovat o pomoci EU tomuto regionu a také strategicky promyslet vzájemné vztahy s regionem.

Očekává se, že oblast severní Afriky a Blízkého východu větší či menší ekonomický propad, což bude testem jejich socioekonomické a politické stability. Krize vyvolaná pandemií Covid-19 navíc ještě zintenzivní probíhající konflikty, prohloubí tamní spory či posílí autoritářské praktiky řady vlád. V konečném důsledku tak hrozí, že nynější krize může podkopat již tak zkoušenou stabilitu regionu, což by negativně pocítila také EU.

Začátkem dubna ministři členských států EU zodpovědní za rozvojovou politiku během neformální videokonference rámcově podpořili společný přístup k řešení krize COVID-19 v partnerských zemích v duchu (tzv. přístup Team Europe). Společná odpověď na okamžité i dlouhodobější dopady pandemie COVID-19 v rozvojovém světě má být především koordinovaná, efektivní, má předcházet duplicitám a má přispět k lepší viditelnosti EU v mezinárodním systému i v cílových zemích.

V rámci globální odpovědi na COVID-19 EU pro země jižní sousedství rozhodla poskytnout okamžitou pomoc 30,8 milionů EUR a dále 572 milionů EUR na posílení zdravotnictví. Kromě toho bude poskytnuto dalších 1,42 miliardy EUR v zárukách z Evropského fondu pro udržitelný rozvoj (EFSD) na sociální a hospodářskou obnovu regionu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. Jde o přesměrování stávajících finančních prostředků do zdravotnického, sociálního a hospodářského sektoru.

Autor: Lukáš Hadrava

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality