V Bruselu se koná summit NATO. Jaká jsou od něj očekávání?

V Bruselu se koná summit NATO. Jaká jsou od něj očekávání?

V pondělí 14. června se v Bruselu koná letošní summit lídrů zemí Severoatlantické aliance. Jedná se o dlouho očekávanou událost, zejména kvůli tomu, že půjde o první cestu amerického prezidenta Bidena do Evropy. Setkání čelních představitelů NATO je vyhlíženo s velkými očekáváními, na agendě Aliance bude široké spektrum témat. O čem všem bude v belgické metropoli patrně řeč?

Americký prezident Biden opakovaně deklaroval odhodlání hájit a posílit jednotu Severoatlantické aliance, stejně jako zintenzivnit transatlantickou spolupráci. S ohledem na to lze předpokládat, že se summit ponese v konstruktivním duchu. Očekávání od něj jsou relativně vysoká.

Co se týče rétorické roviny, lze předpokládat, že účastníci summitu vyšlou do světa zprávu o odhodlání společně prohlubovat soudržnost aliančních partnerů. Z hlediska konkrétních, hmatatelných iniciativ a rozhodnutí, která budou na summitu přijata, je nutné zdůraznit, že přesné body resp. cíle zatím nebyly zveřejněny, z důvodu své strategické povahy i skutečnosti, že jejich finální podoba bude předmětem vyjednávání lídrů v pondělí 14. června.

Na summitu se učiní kroky k novému strategickému konceptu

Z hlediska konkrétních výstupů, o kterých budou účastníci summitu diskutovat, dává vodítko k tomu, o čem bude řeč, zpráva obsahující doporučení nezávislé skupiny expertů, zveřejněná na konci listopadu loňského roku. O zprávě jsme informovali na Euroskopu zde.

Lze předpokládat, že na summitu dojde k dlouho očekávanému kroku – bude učiněno rozhodnutí o započetí příprav nového strategického konceptu Severoatlantické aliance. Ohledně diskutovaných témat se lídři zaměří na problematické vztahy s Čínou a Ruskem a na strategii Severoatlantické aliance v oblasti Černého moře.

Tématem budou vztahy s Čínou, Tureckem i reakce na nové hrozby

Vztahy mezi zeměmi se budou řešit nejen navenek, ale i dovnitř – konkrétně s Tureckem, které je členskou zemí NATO. Na okraj summitu dokonce proběhne setkání mezi americkým prezidentem Bidenem a jeho tureckým protějškem Erdoganem.

Velké téma budou nepochybně rovněž představovat nové bezpečnostní hrozby a zintenzivnění reakce EU na ně. Očekává se zároveň opětovné připomenutí požadavku navyšování výdajů na obranu.

 

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality