Co nám dalo minulé pololetí v Eurocentru Plzeň?

S přelomem roku samozřejmě přichází i bilancování o minulých měsících. Známe to z práce, z politiky, i z televizních zpráv. I my se tedy pustíme do této oblíbené kratochvíle.

Co musíme určitě vypíchnout, byl cyklus kulturních akcí pro veřejnost s názvem Předsedáme Evropě. Jak již název napovídá, akce se točila především okolo našeho předsednictví v Radě Evropské unie. Předsedáme Evropě jste mohli potkat nejen v Plzni, ale v každém krajském městě.

Hlavním úkolem této akce bylo především informovat o našem postavení v EU a zodpovědět otázku „Co je to to předsednictví?“. Pro návštěvníky festivalů byl připraven široký kulturní program, zajímavé diskuze a ještě zajímavější stánky partnerů. V Plzni jsme se pustili do trošku specifičtějšího konceptu. Byli jsme laskavě osloveni SVČ Radovánek a přijali pozvání stát se partnery prezentační show JETOTU2, která se uskutečnila třetí zářijový víkend přímo na náměstí Republiky v Plzni. Mimo nás, holek z ÚV, jste se mohli setkat i s klatovskými kolegy z Europe Direct Klatovy a také zástupci Domu zahraniční spolupráce, kteří si vzali na starost informování o možnostech studia a dalšího vzdělávání v Evropě. Vyšlo nám parádní počasí, až jsme skoro nestíhali sbírat kvízy o předsednický merch a odpovídat na zvídavé dotazy návštěvníků.

Další velkou akcí, kde jsme se snažili oslovit především středoškoláky, byl Evropský den jazyků, který již tradičně slavíme 26. září. Studenti nás mohli potkat ve vzdělávacím centru Studijní a vědecké knihovny, kde jsme si zahráli jazykovou modifikací oblíbené devadesátkové soutěže Riskuj!.

Na co jsme v plzeňském Eurocentru ale pyšní je odvážný krok do neznáma, kdy jsme se pustili do stále oblíbenějšího hospodského kvízu. Po počátečních rozpacích, zdali někdo přijde a bude se to líbit, dorazilo do Moving Station na Jižním předměstí na 40 soutěžících. Užili jsme si skvělé dvě hodiny zábavy a trošky vzdělávání a nejlepší týmy jsme odměnili hodnotnými cenami. V následujících dnech jsme obdrželi mnoho pozitivních ohlasů a hodláme z hospodského kvízu udělat tradiční akci.

Do Vánoc stojí za zmínku jeden partnerský počin, a to tradiční regionální seminář Rozhoduj o Evropě: Staň se na den tvůrcem evropské politiky. Během celodenního setkání si účastníci zkusí být poslancem Evropského parlamentu, či ministrem na jednání Rady Evropské unie. Diskuze byly v obou komorách velmi plodné a závěrečná část, kdy se poslanci sešli s ministry v jedné místnosti, nám dala velmi zabrat. Těšíme se na příští ročník!

Vrcholem větších aktivit byly vernisáže Letní fotosoutěže Já, Evropan?. První, karlovarská, se uskutečnila 17. listopadu a ta naše se odehrála na Gymnáziu Jaroslava Vrchlického v Klatovech, a to 9. prosince. S velkým potěšením jsme přivítali i vítězky prvního a druhého místa. Slečny si při té příležitosti převzaly i hodnotné výhry a společně jsme prošli celou výstavu v prostorech klatovského gymplu.

Vernisáží jsme také pomyslně uzavřeli letošní evropský rok věnovaný mládeži. Teď už pro vás, po smršti vánočních přednášek pro žáčky základních škol a krátkém odpočinku vymýšlíme další našlapané akce, kde se s vámi rádi uvidíme.

Za celé Eurocentrum Plzeň přejeme krásný nadcházející rok a mnoho úspěšných setkání!

Sdílet tento příspěvek