„Erasmus mi přinesl především větší vděčnost, se kterou se vracím domů.“

Zeptali jsme se Kristýny Honcové z TUL, jak se jí líbil její pobyt na Erasmu ve Španělsku.

Ahoj Týno, mohla by ses na úvod trochu představit?

Ahoj! Jmenuji se Kristýna Honcová, je mi 25 let a studuji v navazujícím magisterském programu Učitelství pro střední školy a 2. stupeň základních škol na naší liberecké pedagogické fakultě. Mojí aprobací jsou Základy společenských věd a Španělský jazyk. Právě kvůli španělštině jsem odjela na zimní semestr do Španělska, a zažila tak nejdelší léto v mém životě.
Ráda poznávám nová místa a nové lidi. Ve volném čase také ráda čtu, zajímají mě kultury všech španělsky mluvících zemí a neprošvihnu skoro žádný západ slunce. A ty jsou v Granadě obzvlášť krásné!

Podle čeho sis vybrala tuto destinaci?

Španělsko pro mě bylo vzhledem k mému oboru jasnou volbou. Odjela jsem především proto, abych si rozšířila znalosti a jazykové dovednosti. Studovala jsem v Granadě na Facultad de Filosofía y Letras obor Španělské filologie. Granadu jsem si vybrala proto, že jsem ji navštívila už dříve a chtěla jsem ji poznat lépe. Je to za mě jedno z nejkouzelnějších španělských měst.

Kdy ses rozhodla využít programu Erasmus+ a co jsi pro to musela udělat/zařídit? Byla administrativa náročná?

Přihlášku jsem podala v lednu 2022 a odjížděla jsem začátkem září. Měla jsem tedy dostatek času vše zařídit. Doporučila bych poučit se z mých chyb a nenechávat všechnu administrativu na léto a čas dovolených. České papírování je velmi přehledně popsáno na stránkách naší fakulty. Komunikace se španělskou stranou už tak hladce neprobíhala. Většina studentů, kteří se chystají do Granady, přijíždí právě kvůli španělštině, a tak jsou koordinátoři této fakulty před začátkem semestru dost vytížení. Až pár dní před odjezdem jsem obdržela potřebný přijímací dokument. Vše ostatní, jako je změna předmětů, přihlášení do systému, se řešilo až na místě.

Jaké byly tvé první dny po příjezdu?

Před odjezdem jsem byla dost nervózní, a tak se mi po příjezdu vlastně ulevilo. Konečně se to opravdu dělo. Fakulta organizovala uvítací dny ještě před začátkem semestru, abychom se zorientovali v budově i v našich povinnostech vůči škole. Každý problém má své řešení. Jen se nebát a ptát se.

Jak se lišil školní systém a v čem spatřuješ jeho hlavní výhody?

Přijde mi zajímavý způsob komunikace studentů s univerzitou. Po škole jsou rozmístěny studentské nástěnky, kam je možno umístit cokoli, co uznají studenti za vhodné. Většinou jsou plné pozvánek k manifestacím a protestům. Ty se pak konají téměř každý týden i v prostorách školy. S vyjadřováním postojů studentů tímto způsobem a v takovém rozsahu jsem se v České republice nesetkala. Obecně vidím u Španělů lepší prezentační a komunikační dovednosti, větší kreativitu a samostatnost v zadané práci. Organizace je jinak podobná. Místní E-learning (Prado), školní email, rozvrhy předmětů k dispozici na stránkách fakulty. Na vše je možné se doptat, profesoři i zaměstnanci jsou na přijíždějící studenty zvyklí a jsou k nim vstřícní.

Jaká byla výše tvého stipendia a zhruba výše tvých životních nákladů? Stačili ti peníze?

Výše stipendia byla rozhodně dostačující. Stipendium bez problémů pokrylo ubytování, stravu i cesty. Je samozřejmě potřeba myslet na to, že stipendium nepokryje naši zábavu, cestování apod., takže je pochopitelně fajn něco málo našetřit. Záleží na způsobu života, jaký si během Erasmu nastavíme.
Ve Španělsku bývají koleje častokrát tím dražším způsobem studentského ubytování. Samostatný pokoj ve sdíleném bytě mě vyšel na 200 eur za měsíc bez energií. Obecně dražší je také doprava. Jinak je pro nás asi život ve Španělsku i navzdory euru přijatelný.

Měla jsi čas na cestování, podívala ses někam? Líbilo se ti Španělsko?

Určitě, Španělsko je nádherná země! Tamní ESN (Erasmus Student Network) i další studentské organizace a cestovky plánují spoustu akcí, výletů a pobytů ve Španělsku i okolních státech. Takový způsob cestování je pro studenty značně cenově výhodný.
Po Andalusii jsem jezdila jak se studentskou cestovní kanceláří Emycet, tak s kamarády i sama. S ESN jsem byla nejdál v Madridu, ale nabízejí toho opravdu spoustu.

ESN GRANADA

Po čem se ti nejvíce stýskalo z ČR během pobytu a naopak když jsi se vrátila do ČR, jaká jedna věc ti chybí ze Španělska?

Stýskalo se mi samozřejmě po mých nejbližších, ale čas utíkal hodně rychle, a nakonec to nebylo nic, co by se nedalo zvládnout. Naopak je zajímavé vidět, kdo si na nás za těch pár měsíců vzpomene. Je možná dobře vyzkoušet, kdo a co nám s odstupem nejvíc chybí. Taky mi chyběl český pořádek, český les a nepřenositelný český humor.

Doma se mi asi hodně zasteskne po španělském teple, po srdečnosti Španělů a po pohodovém „mañana“ přístupu, který je mi bohužel vlastní.

Dala sis před odjezdem nějakou výzvu, kterou si chtěla během pobytu splnit?

Chtěla jsem tuto příležitost využít a zkusit žít obecně zdravějším způsobem života, než jsem zvyklá v normálním režimu. Částečně se mi to snad podařilo. Ráda poslouchám příběhy ostatních studentů a líbí se mi, jak každý využije tu možnost svým způsobem. Každý Erasmus je jiným příběhem.

Jaký je tvůj nejsilnější zážitek z Erasmu?

Asi obecně celá ta změna prostředí a všechno, co k ní patří. Nejvíc ale už teď vzpomínám na cestování a všechna ta nová místa.

Říká se, že lidé, kteří přijedou, mají posterasmus depresi. Měla jsi ji taky?

Myslím, že jako při každé změně je dobré naplánovat další kroky, povinnosti i radosti, na které se zase můžeme těšit, aby nezůstalo takové to „pomaturitní“ prázdno. Na posterasmus depresi to tedy nevidím, naopak mi Erasmus přinesl především ještě větší vděčnost, se kterou se vracím domů.

Máš nějaký vzkaz pro možné uchazeče tohoto programu?

Odjet. To skutečný tady na nás počká. Čas uteče vážně rychle. (Nebo si doplňte jiné klišé, každé bude v tomhle případě pravdivé.) Před lety jsem jeden výjezd zrušila a stejně jsem nikdy myšlenku na semestr v zahraničí nedostala z hlavy. Je v pohodě odjet, je v pohodě nakonec neodjet, je v pohodě oživit si navazující magisterský druhák klidně ve 25 letech.

Přeji hodně štěstí všem, ať už se rozhodnou pro jakoukoli možnost. Kdyby se našel někdo s otázkami k výjezdu do Španělska nebo k samotné granadské univerzitě, ráda je zodpovím na školním emailu i sociálních sítích. Mě to před odjezdem uklidnilo.

ky za rozhovor a hodně západů slunce!

Sdílet tento příspěvek