Švédsko se ujalo předsednictví v Radě EU

V první polovině roku 2023 předsedá Radě EU Švédsko, které se funkce ujímá po půlročním předsednictví České republiky. Pro Švédsko to bude již třetí zkušenost s předsednictvím.

Logo

Vizuál loga švédského předsednictví byl inspirován švédským světlem a jeho proměnami od ledna do června, kdy hrají prim dvě barvy, žlutá a modrá. Jednotlivé prvky loga symbolizují celkový význam předsednictví, vzájemnou solidaritu jednotlivých států a jejich společenství. Zobrazeno je to spojením svou písmen „n“ a „u“.

4 priority předsednictví

Švédské předsednictví uzavírá tzv. předsednické trio, v rámci kterého se již uskutečnilo francouzské a české předsednictví. Tyto tři země společně rok a půl tvořily program předsednictví a jeho obecné priority. Přesto si každá země určuje zároveň své vlastní priority reflektující aktuální situaci v Evropské unii.

Své čtyři priority má stanovené i aktuální švédské předsednictví:

  • Bezpečnost – jednota
  • Odolnost – konkurenceschopnost
  • Prosperita – zelená a energetická transformace
  • Demokratické hodnoty a právní stát – náš společný základ

„V centru našich priorit je zelenější, bezpečnější a svobodnější Evropa,“ zdůraznil švédský premiér Ulf Kristersson.

Zahájení švédského předsednictví

Symbolické zahájení švédského předsednictví proběhlo na originálním místě. Členové Evropské komise se vydali za polární kruh do nejsevernějšího švédského města Kiruna. Do Kiruny se tím pádem sjeli významné evropské politické osobnosti včetně předsedkyně komise Ursuly von den Leyenové a švédského krále Carla XVI. Gustafa. Návštěva předsedající země eurokomisaři je dlouholetou tradicí.

Oficiální webová stránka švédského předsednictví v Radě EU: https://swedish-presidency.consilium.europa.eu/

Sdílet tento příspěvek