EuropaSecura 2023

V letošním roce probíhá již 16. ročník unikátního vzdělávacího projektu EuropaSecura, který formou několikakolové soutěže tříčlenným týmům studentů/tek SŠ:

  • rozšiřuje přehled a znalosti aktuálního dění a mezinárodních témat a bezpečnosti,
  • zlepšuje schopnost pracovat v týmu, prezentovat, argumentovat, kriticky pracovat s informacemi a napsat odborný text,
  • přináší jedinečné zážitky především během týdne s Armádou ČR a studijní cesty do Bruselu.

Registrace je otevřena do 6. března 2023.

Pro studenty/ky je důležité především to, že:

  • se sami registrují ve tříčlenných týmech bez nutnosti pedagogického dozoru,
  • členové/ky týmu nemusí být ze stejné třídy, případně ani školy, musí však jednu školu reprezentovat a být starší 15 let,
  • je nutné se registrovat do 6. března 2023 na webu www.EuropaSecura.cz,
  • Základní kolo – vědomostní online test začíná 12. března 2023, celá soutěž probíhá v několika kolech do června 2023
  • a první kola soutěže probíhají plně online a další kola probíhá již v prezenční formě.

Soutěž se také těší mediální pozornosti, je tak vhodným prostředkem k prezentaci školy. Počet tříčlenných týmů z jedné školy není omezen a jsme schopni pokrýt cestovní a další náklady studentů, čímž nemají soutěžící nebo jejich školy s účastí žádné výdaje.

Studenti mohou navíc v registraci vyplňovat jméno osoby (tedy i Vás nebo Vašich kolegů), která je o projektu EuropaSecura informovala, a tři osoby, díky kterým se do soutěže přihlásí nejvíce aktivních týmů, získají poukazy na média a elektroniku v hodnotě 2500, 1500 a 1000 Kč.

Soutěž EuropaSecura je organizována Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Ministerstvem obrany, Armádou České republiky, Zastoupením Evropské komise v ČR a sítí Eurocenter Úřadu vlády ČR, s podporou Ministerstva zahraničních věcí České republiky a Hanns-Seidel-Stiftung.

Informace o soutěži EuropaSecura

EuropaSecura je jedinečný několikakolový projekt pro všechny studenty/ky SŠ se zájmem o aktuální dění, domácí politiku, evropskou integraci a mezinárodní a bezpečnostní politiku s důrazem na Českou republiku. V letošním roce proběhne již 16. ročník této soutěže, která je organizována Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM v úzké spolupráci s Ministerstvem obrany ČR, Armádou ČR, Evropskou komisí, Ministerstvem zahraničních věcí ČR, Nadací Hannse Seidela a Eurocentry Úřadu vlády ČR.

Studenti mohou v rámci soutěže EuropaSecura uplatnit a rozšířit své znalosti ve výše zmíněných a dalších oblastech, vyzkoušet si psaní analýzy aktuálního konfliktu formou odborné práce, vylepšit si argumentační schopnosti a zažít týden s Armádou ČR na vojenské základně v Brdech plný teoretických a praktických aktivit (workshopy a aktivity v terénu, simulace reálných diplomatických jednání, řada cvičení a další). Tři nejlepší týmy vyhrají plně hrazenou studijní cestu do Bruselu, kde mají možnost navštívit instituce EU a sídlo Severoatlantické aliance a osobně se setkat s vrcholnými politiky (tradičně například eurokomisařka Věra Jourová, europoslanci, představitelé při NATO a další).

Soutěž EuropaSecura je složena z těchto částí:

  1. Základní kolo – tříčlenné týmy studentů vyplňují online vědomostní test (12. až 15. března 2023). Nejlepší týmy z každého kraje postupují do dalšího Krajského kola.
  2. Krajské kolo – studenti nejprve vypracují bezpečnostní analýzu na zadaný aktuální konflikt a případně v ústní části diskutují a obhajují bezpečnostní analýzy před odbornou porotou a nejlepšími týmy ve svém kraji (konec března–květen 2023). Nejlepší tým v každém kraji postupuje do celostátního finále.
  3. Celostátní finále – jedinečný a komplexní 5denní workshop, který je pořádán v úzké spolupráci s Ministerstvem obrany a Armádou ČR na vojenské základně v Brdech v červnu 2023. Soutěžící budou plnit nejrůznější úkoly v terénu i na složitých jednáních jako diplomaté členských zemí EU.
  4. Studijní cesta do Bruselu – 3 nejlepší týmy vyhrají plně hrazenou třídenní cestu do Bruselu a návštěvy institucí EU a NATO, která se uskuteční na konci června či na podzim 2023.

Základní kolo a písemná část krajského kola jsou realizovány plně online a v případě nutnosti jsme schopni i další kola přizpůsobit aktuální situaci a opatřením proti šíření koronaviru.

Více informací o celém projektu najdete na stránkách www.EuropaSecura.cz, kde se týmy musí registrovat do 6. března 2023.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality