Europa Secura – přihlašování otevřeno do 6. března

Soutěž Europa Secura je určena všem studentům a studentkám SŠ, kteří mají zájem o aktuální dění, chtějí si vyzkoušet roli expertek a expertů na mezinárodní politiku, rozšířit si znalosti a zažít něco nezapomenutelného. V roce 2023 se koná již 16. ročník.

EuropaSecura je jedinečný několikakolový projekt pro všechny studenty/ky SŠ se zájmem o aktuální dění, domácí politiku, evropskou integraci a mezinárodní a bezpečnostní politiku s důrazem na Českou republiku. V letošním roce proběhne již 16. ročník této soutěže, která je organizována Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM v úzké spolupráci s Ministerstvem obrany ČR, Armádou ČR, Evropskou komisí, Ministerstvem zahraničních věcí ČR, Nadací Hannse Seidela a Eurocentry Úřadu vlády ČR.

Studenti mohou v rámci soutěže EuropaSecura uplatnit a rozšířit své znalosti ve výše zmíněných a dalších oblastech, vyzkoušet si psaní analýzy aktuálního konfliktu formou odborné práce, vylepšit si argumentační schopnosti a zažít týden s Armádou ČR na vojenské základně v Brdech plný teoretických a praktických aktivit (workshopy a aktivity v terénu, simulace reálných diplomatických jednání, řada cvičení a další). Tři nejlepší týmy vyhrají plně hrazenou studijní cestu do Bruselu, kde mají možnost navštívit instituce EU a sídlo Severoatlantické aliance a osobně se setkat s vrcholnými politiky (tradičně například eurokomisařka Věra Jourová, europoslanci, představitelé při NATO a další).

Soutěž EuropaSecura je složena z těchto částí:

1.     Základní kolo – tříčlenné týmy studentů vyplňují online vědomostní test (12. až 15. března 2023). Nejlepší týmy z každého kraje postupují do dalšího Krajského kola.

2.     Krajské kolo – studenti nejprve vypracují bezpečnostní analýzu na zadaný aktuální konflikt a případně v ústní části diskutují a obhajují bezpečnostní analýzy před odbornou porotou a nejlepšími týmy ve svém kraji (konec března–květen 2023). Nejlepší tým v každém kraji postupuje do celostátního finále.

3.     Celostátní finále – jedinečný a komplexní 5denní workshop, který je pořádán v úzké spolupráci s Ministerstvem obrany a Armádou ČR na vojenské základně v Brdech v červnu 2023. Soutěžící budou plnit nejrůznější úkoly v terénu i na složitých jednáních jako diplomaté členských zemí EU.

4.     Studijní cesta do Bruselu – 3 nejlepší týmy vyhrají plně hrazenou třídenní cestu do Bruselu a návštěvy institucí EU a NATO, která se uskuteční na konci června či na podzim 2023.

Základní kolo a písemná část krajského kola jsou realizovány plně online.

Více informací o celém projektu najdete na stránkách www.europasecura.cz, kde se týmy musí registrovat do 6. března 2023.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality