Discover EU: rozhovor s účastníky cesty po Evropě

Jarní kolo iniciativy Discover EU pro mladé Evropany odstartovalo. Přinášíme vám proto rozhovor se třemi absolventy iniciativy, kteří s vámi sdílí své zážitky i tipy na cestu! Přihlašování do aktuálního kola iniciativy běží do 29. března (12:00 hodin)

Mohl/a by ses představit a popsat svou Discover EU cestu?

Valerie

Moje jméno je Valerie Ulíková, je mi 21 let, a studuji Environmentální studia na Masarykově univerzitě v Brně. Zároveň jsem členkou a pro rok 2023 prezidentkou studentského spolku Erasmus Student Network MUNI Brno. Svou cestu jsem podnikla v létě 2022, na přelomu července a srpna. Věděla jsem, že pojedu na dovolenou s rodiči do Itálie, a proto jsem se rozhodla ještě před ní zužitkovat jízdenku od Discover EU. Má cesta trvala jen týden. Jela jsem z Prahy do Mnichova, z Mnichova do Zürichu, pak do Pontarlier ve Francii, kam jsem jela navštívit svou  hostitelskou rodinu z minulého pobytu, a poté jsem pokračovala do Milána, a celou cestu zakončila ve Veroně. 

Patrik

Jmenuji Patrik Began a Interrail jsem díky Discover EU absolvoval v roce 2018 když mi bylo 18 let. Momentálně studuju bioinformatiku na Masarykově univerzitě v Brně. Vždy mě lákalo dobrodružství, cestování, a zkoušení nových věcí. Interrail jsem absolvoval se svými dvěma kamarády. Původně jsme plánovali vyrazit směr Německo, Benelux, a Francie – v den odjezdu jsme ale seděli v Bratislavě, no a předpověď počasí na nadcházející týden hlásala deštivo, proto jsme změnili plán. Shodou okolností zrovna odjížděl noční vlak do Benátek. V ten moment jsme se taky rozhodli, že zbytek výletu bude spontánní. 

Barča

Mé jméno je Bára Jandová, studuji Mezinárodní vztahy na Masarykově univerzitě, a minulé léto po maturitě jsem s kamarádkou díky Discover EU vyrazila na Interrail po Evropě. Celá cesta byla v podstatě dárkem k narozeninám – já jsem své narozeniny oslavila v Berlíně, moje kamarádka pak v Milánu. Vyrazily jsme do Vídně, pak do Itálie, Benátek, Verony, Milánu, Zürichu, pak neplánovaně Štrasburku, Paříže, do Řecka, nakonec pak do Berlína.

Jak jsi se o iniciativě Discover EU dozvěděl/a?

Valerie

Přihlašovala jsem se během mého posledního roku na střední, kdy původně jsem chtěla cestovat se svými kamarádkami, poté ale propukla pandemie, a z plánu sešlo. O inciativě jsem se dozvěděla na sociálních sítích, přihlásily jsme s kamarádkami jako skupina. 

Patrik

Od kamaráda, se kterým cestoval – ten mi řekl, existuje možnost vyhrát lístek na vlak po Evropě, přihlásili jsme se proto společně. Pak jsme na přihlášku zapomněli, a na poslední chvíli nám přišel mail.

Barča

O iniciativě jsem se dozvěděla na sociálních sítích.

Byl proces přihlašování srozumitelný?

Valerie

Jednalo se pouze o vyplnění základních údajů a zodpovězení jednoduchých otázek. 

Patrik

Celý proces byl srozumitelný.

Barča

Samotný proces přihlašování byl jednoduchý, otázky nebyly těžké, ale emaily od Discover EU nechodily kdy měly.

Jak probíhal celý proces plánování a organizace? Vytkl/a bys něco?

Valerie

V roce 2020, kdy jsme původně chtěly vyjet, ještě existovala papírová jízdenka, kterou jsme ale kvůli pandemii nemohly využít, proto jsme musely vyfotit jízdenku roztrhanou, abychom mohly jet později, až se situace zlepší. Až se situace uvolnila, bylo možné vše zařizovat v mobilní aplikaci, celé to bylo poněkud chaotické. To ale způsobila právě pandemie. Někdy pak bylo chaotičtější jak nahrát Discover EU jízdenku do Interrailu, protože webová stránka funguje trochu jinak než aplikace. Přidávání míst a tras pak ale bylo jednoduché.

Patrik

Měli jsme papírovou jízdenku, tam jsme si i psali, kam zrovna pojedeme. Bylo to jednoduché, jen ne vždy průvodci věděli, co přesně mají dělat. Místenky jsme si nikdy nedokupovali, abychom ušetřili.

Barča

Měla jsem aplikaci, zadávání cesty nebylo vůbec složité, ani s průvodčími nebyl problém. Nejdřív jsem chtěla k Pobaltí, a do Ruska, jenže z toho kvůli ruské invazi na Ukrajinu sešlo, tak jsem se rozhodla s kamarádkou vyrazit na západ. Snažily jsme se šetřit, kde se dalo, takže jsme přespávaly v hostelech a v Airbnb. 

Jízda vlakem byla určitě místy dlouhá – jak jsi se zabavil/a v dlouhých chvílích?

Valerie

Určitě byla dlouhá, většinou jsem ale poslouchala hudbu, četla jsem si kreslila, scrollovala TikTokem, pracovala, a užívala si volno. Ve většině vlaků je buď WIFI nebo fungují data, vyjma snad Švýcarska, kde jsou data velmi drahá. 

Patrik

Většinou jsme cestovali nočními vlaky, takže jsme jízdy trávili spánkem, nebo plánováním cesty, a přemýšlením nad místy, které chceme vidět a navštívit. Dělali jsme tak vše proto, abychom ušetřili a byli co nejvíce low-cost.

Barča

Dvakrát jsme zvolily noční vlak, ale bohužel jsme nespaly, protože jsme si nezarezervovaly spací kupé, abychom ušetřily. 

Co byla pro tebe největší výzva? Jak jsi ji překonal/a?

Valerie

Mou největší výzvou bylo dostat se z Prahy do Mnichova, ač oba body spojuje přímý vlak, který jede pět a půl hodiny. Jenže hned ráno mi ujel vlak z mého bydliště směr Praha, proto jsem z Prahy pak jela o dvě hodiny později, než jsem měla. V Plzni nám pak řekli, že si máme vystoupit, že tento vlak jede zpět do Prahy, a proto si máme počkat na vlak z Mnichova, který by nás tam poté zavezl. Tento vlak mi ale ujel před očima, protože vyjel o 15 minut dříve, než měl. Poté, co jsem konečně vyrazila směr Mnichov, tak se vlak opět zastavil. Do Mnichova jsem nakonec přijela o pět hodin později, než byl původní plán. Ale protože jsem nikam nespěchala, ani na nikoho nečekala, tak mi to nevadilo.

Patrik

Největší výzva se naskytla, když jsme byli ve francouzském Nice. Tam nás zastihla strašná bouřka, vše bylo mokré (i my). Pak jsme přejeli do Marseille, kde jsme vše sušili na zábradlí na pláži.

Barča

Největší výzva nás potkala na cestě do Amsterdamu, kam jsme nakonec nemohly dojet kvůli stávkám. Z chaotické mapky navíc nešlo poznat, že vlak nedojede, proto jsme musely během dvou hodin přijít na to, kam se vlastně vydáme namísto původního plánu.

Kdybys měl/a vybrat nejlepší zážitek, který by to byl?

Valerie

Nejvíce se mi líbilo v Zürichu, protože jsem díky ESN (Erasmus Student Network) našla přes couchsurfing ubytování, a ušetřila tak. A co více, vzali hostitelé mě vzali na výlet, koupala jsem se v jezeře, viděla jsem Zürich z výšky, a celé jsme to zakončili večeří u nich doma. Nejlepším zážitkem tak bylo potkávání různých lidí s podobnými zážitky a přístupem.

Patrik

Je to nerozhodně mezi Monakem a Matterhornem, každý měl něco do sebe.

Barča

Určitě mé narozeniny v Berlíně. které jsem si moc užila. 

Co nejdůležitějšího sis z cestování odnesl/a?

Valerie

Že mě baví cestovat více “po kouskách”, ne jen někam dojet. Je vlastně super se ubytovávat na hostelech, které jsou čisté, bezpečné, mívají pro hosty program, a člověk se necítí sám.

Patrik

Sebevědomí – věřím, že si jsem schopen poradit v jakékoliv situaci.

Barča

Sebevědomí, že se neztratím v Evropě.

Co bys poradil/a někomu, kdo zvažuje přihlášení do programu Discover EU?

Valerie

Určitě to zkuste, a vyzkoušejte hostely a couchsurfing, protože nikdo vám neukáže krásy míst tak dobře jako místní, zároveň vřele doporučuji “free walking tours.” Celá cesta je bezpečnější, než si člověk myslí, vlaková nádraží jsou většinou v centru města. Nebojte se být flexibilní: “nechte to víc na punk.”

Patrik

Jděte do toho!

Barča

Nebojte se přihlásit, to je základ, důležité je plánovat dopředu, a i hostely si obstarat dopředu, jinak se to prodraží.

Je ti aktuálně 18 let a máš chuť si také zasoutěžit o jízdenku na vlak, se kterou ZDARMA procestuješ Evropu? Koukni na oficiální web soutěže ZDE a přihlas sebe nebo celou skupinu nejpozději do 29. března (12:00 hodin).


Za Eurocentrum Brno děkujeme Barboře Jandové, Valerii Ulíkové a Patriku Beganovi za zapojení se do rozhovoru.

Autor: Alžběta Frommerová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality