Prezident Petr Pavel v Bruselu debatoval nad rolí Česka v EU

Prezident Pavel absolvoval třídenní návštěvu Bruselu, kterou zakončil kolem schůzek s unijními špičkami. Během setkání diskutoval například o roli Česka jako aktivního unijního hráče, korespondenční volbě či vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

Obrázek

Debata s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem se týkala především role České republiky v Evropské unii. Dle českého prezidenta by Česká republika měla tlačit na to, aby EU zahájila přístupová jednání s Ukrajinou již letos, o což usiluje i Kyjev. Zároveň kritizoval jednostranné blokády dovozu ukrajinského obilí, které kvůli problémům s odbytem vlastní produkce zavedly Polsko, Slovensko a další země. „Čím širší bude zóna stability na východ od našich hranic, tím bezpečnější budeme i my u nás,“ řekl po jednání Pavel. Brzký vstup Ukrajiny do Unie je podle něj v zájmu ČR a ČR by o něj měla usilovat „jednání o přístupu byla s Ukrajinou zahájena opravdu do konce tohoto roku“.

Obrázek

Na závěr své třídenní návštěvy prezident oznámil domluvenou návštěvu předsedkyně Komise Ursuly von der Leyen, která je naplánována na 2. května. „Vyjádřila lítost nad tím, že jsme se dnes sejít nemohli, navrhla setkání v Praze, připravujeme ho na 2. května,“ řekl Pavel po telefonátu s předsedkyní Komise.“ Diskutovali jsme o českých plánech poskytnout další a rychlejší vojenskou podporu Ukrajině, zvláště o dodávkách, nákupech a výrobě munice,“ napsala na Twitteru von der Leyen.

Zdroj: Evropský parlament, ČTK

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality